Een shiatsu massage, wat kun je verwachten

Een shiatsu massage is een vorm van massagetherapie die voornamelijk in Japan is ontwikkeld. De naam is afgeleid van de Japanse term ‘vingerdruk’, waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten op het lichaam. Hierbij wordt in een ritmische volgorde van het ene punt naar het andere bewogen.

Hoe werkt een shiatsu massage

Net als bij acupunctuur oefent de shiatsu therapeut druk uit op de punten, op het lichaam, waarvan gedacht wordt dat ze verbonden zijn met de paden die meridianen worden genoemd. Door deze punten te stimuleren, tijdens een shiatsu massage, probeert de therapeut de stroom van vitale energie te bevorderen en genezing te vergemakkelijken. Volgens de principes van de TCM kunnen blokkades, in de doorstroming van de vitale energie, bijdragen aan een groot aantal ziekten.

Hoewel wetenschappers nog niet hebben vastgesteld hoe of waarom een shiatsu massage de gezondheid zou kunnen verbeteren, is er een theorie dat de behandeling het sympathische zenuwstelsel kan kalmeren en op zijn beurt de bloedsomloop kan stimuleren, stress kan verminderen en pijn kan verzachten.

Hoe voelt een shiatsu massage aan?

Bij het uitvoeren van shiatsu oefent de therapeut diepe druk uit met zijn vingers, duimen en/of handpalmen in een regelmatig ritme. De vingerkussentjes worden gebruikt om druk uit te oefenen, meestal wordt elk punt twee tot acht seconden vastgehouden.

In sommige gevallen kunnen drukpunten die gestimuleerd worden tijdens een massage, gevoelig aanvoelen, maar het zou geen pijn moeten doen. Deze gevoeligheid wordt door mensen vaak beschreven als ‘goede pijn’.

Voel je ongemak of pijn tijdens de massage, laat de therapeut dit dan weten. Deze kan de druk dan aanpassen zodat de massage voor jou comfortabel wordt.

Een shiatsu massage wordt meestal gegeven op een lage massagetafel of op een matje op de vloer. Hoewel de volgorde vaak gelijk is aan die van andere soorten massages, wordt er geen massageolie gebruikt. Tijdens de massage wordt geadviseerd om losse, comfortabele kleding te dragen.

Wanneer wordt een shiatsu massage toegepast

Shiatsu wordt vaak gebruikt om stress te verminderen en ter bescherming van stress-gerelateerde gezondheidsproblemen. Ook wordt er gezegd dat een shiatsu massage de genezing bevordert bij aandoeningen als:

  • Angst
  • Artritis
  • Rugpijn
  • Constipatie
  • Hoofdpijn
  • Slapeloosheid
  • Menstruatie problemen
  • Nek- en schouderpijn
  • PMS
  • Ischias

Shiatsu kan ook energie verhogend werken, het herstel na verwondingen bevorderen en het spijsverteringsstelsel stimuleren.

Wil je met behulp van een shiatsu massage je gezondheidsproblemen oplossen, vertel de shiatsu therapeut altijd wat je doelen zijn. Eventueel kun je ook overleggen met je arts of specialist.

Veiligheid en bijwerkingen van shiatsu

Hoewel shiatsu over het algemeen als veilig wordt beschouwd, wanneer het door een gekwalificeerde professional wordt gedaan, moeten sommige mensen voorzichtig zijn en een arts raadplegen voordat ze een shiatsu massage krijgen:

  • Zwangere vrouwen
  • Patiënten die recent chemotherapie of bestraling hebben ondergaan
  • Mensen met osteoporose, hartaandoeningen en bloedstollingsstoornissen

Shiatsu mag niet direct toegepast worden op kneuzingen, ontstoken huid, niet-genezen wonden, tumoren, buikhernia’s of gebieden met recente breuken.

Tot slot is het advies om geen shiatsu massage te nemen direct na een operatie, of door mensen met een besmettelijke huidziekte, huiduitslag of open wonden.

Maak een afspraak en ervaar zelf de voordelen van shiatsu

Het ongecontroleerd toelaten van stress kan invloed hebben op je gezondheid, waardoor je een hoger risico loopt op gezondheidsproblemen. Dit zijn gezondheidsproblemen variërend van slapeloosheid tot hartaandoeningen. Sommige behandelingen, zoals een shiatsu massage, kunnen de negatieve effecten van stress neutraliseren en pijn en kwalen verlichten.

Wil je kennis maken met shiatsu en ook de voordelen van een shiatsu massage ervaren, boek dan vandaag nog een afspraak. Heb je nog vragen, neem dan contact op met de therapeut, Jan Peter de Leeuw, of gebruik het contactformulier.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *